Cat costa sa imi deschid o mica crescatorie de prepelite?


Depinde ce intelegeti prin „mica” si depinde de conditiile existente privind spatiul de cazare.
Presupunand ca aveti spatiul de cazare si trebuie sa investiti doar in efectivul matca, in custi (mobilier tehnologic), ambalaje, stoc initial de furaje, birotica(tel./fax), infiintare firma sau PF/AF, publicitate, poate si un aparat de aer conditionat , ar trebui sa va ganditi la un necesar de minim 2000-2500 Euro.
Daca disponibilul pentru start-up este redus si daca nu aveti experienta in cresterea pasarilor atunci va recomand o abordare graduala a acestei activitati activităţi, plecând de la o fază experimentală de 20 – 50 de capete care acoperă nevoile familiale (1- 4 cuşti) trecând printr-o fază intermediară cu 100 – 500 capete şi apoi un nivel industrial de peste 10.000 capete.
Orice afacere are un anumit punct critic – un prag de rentabilitate, respectiv un volum minim de activitate la care nu realizati nici profit dar nici pierderi, acel volum de activitate care va permite acoperirea integrala a cheltuielilor; acest prag se calculeaza printr-o formula care in care apar cheltuielile variabile – cele direct proportionale cu productia realizata si vanduta si cele (relativ) fixe. Pentru un nivel micro trebuie sa va asteptati ca pragul de rentabilitate sa se situeze la minim 100 capete prepelite ouatoare.
Iata cativa indicatori tehnici :
– la un efectiv de 250 pasari veti avea 200 pasari ouatoare si o productie lunara de 5300 oua cu un consum de 162 kg furaj – reteta speciala
– la un efectiv total de 500 pasari veti avea la ouat un numar mediu de 433prepelite care ar putea produce 11500 oua/luna cu un consum de 320 kg /luna furaj.
Pe langa productia principala de oua mai puteti lua in calcul productia secundara reprezentata de carcasa prepelitelor „reformate” si de guano (excelent ingrasamant!).
In zootehnie, pentru a fi performant trebuie respectat un principiu de baza: rasa, casa , masa;
Conditiile necesare in adapost : 22-24 grade C, umiditate relativa 70%, iluminare 16-18 ore/zi, ventilatie 4-5 m.c. / kilocorp / ora
Valorificarea este un capitol „sensibil” . Piata exista, dar este o mare deosebire intre o piata potentiala si intre o clientela reala, cu obisnuinta si putere de cumparare.
Preturile la extern sunt foarte atractive , dar pentru abordarea acestei piete trebuie sa aveti putere de impact , respectiv o ferma mare, de tip industrial; ca mic producator va puteti alia unei asociatii de mici producatori si sa participati astfel la export de produse (atentie, vorbim de produse perisabile!!) . Ca sa va dau un ordin de marime despre ce inseamna export : de exemplu, un lot de export de prepeliţe de carne este de ordinul a 60.000 carcase şi la o valoare de aproximativ 0,5 EURO / buc.
In ce priveste valorificarea de carcase, momentul sacrificarii este foarte important si sensibil: din punct de vedere pur economic, scopul nu este de a obţine exemplare cu greutate maximă(150-190g), ci de a le valorifica la atingerea vârstei de 6 săptămâni, deoarece din săptămâna a şaptea creşterile în greutate nu compensează cheltuielile de hrănire.
Sunt multe de spus…. si de stiut …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: