Cresterea prepelitelor


Avantajele pe care le avem prin cresterea prepelitelor: spatiul mic de exploatare, cresterea rapida (6-7 saptamani), cheltuieli minime pentru echipamente, procurarea usoara a puilor si tineretului, consumul mic de hrana, cantinatea mare si continua de oua (chiar 350 de oua pe an), rezistenta la boli (daca este ingrijita corespunzator nu are nevoie de nici un vaccin toata viata). Carnea si ouale sunt deosebit de valoroase, avand un continut scazut de grasimi si colesterol.
Pentru o afacere cu prepelite avem nevoie de foarte putin spatiu, pe un metru patrat pot incape pana la 240 de pasari. Intr-o baterie de L-100 cm x l-50 cm x H-25 cm putem gazdui pana la 60 de prepelite.
Custile trebuie sa aiba atasate adapatori si hranitori suficient de lungi cat sa permita hranirea si adaparea unui numar maxim de pasari. De preferat pe laturile mai scurte sa fie adapatori pe toata lungimea custii, iar in fata, ca sa fie usor de umplut, o hranitoare tip jgheab pe toata lungimea. Toate in exteriorul custii. Gratiile trebuie sa aiba ochiuri suficiente de mari cat sa incpa capul pasarilor. Aceste parti trebuie sa fie detasabile, pentru a putea fi curatate regulat (la 2 zile). Fundul custilor se faca din plasa de sarma sudata, cu ochirile mici (latime de 1cm). Aceasta plasa trebuie sa aiba un unghi de inclinatie suficient de mare cat sa permita oualor sa se rostogoleasca in fata. O diferenta de 5 cm este suficienta(la o latime a custii 50cm). De asemenea, podeaua trebuie sa fie mai lunga decat lungimea custii cu 10-15 cm (sa se prelungeasca sub hranitoare) si ridicata putin la margine, pentru a colecta ouale. Evident, peretele din fata va avea jos o deschidere de 2,5-3cm pe toata lungimea (nu lasati mai mult pentru ca pot evada prepelitele, dar nici mai putin pentru ca riscati ca nu incapa ouale) . Deci: plasa sudata in patratele, cu sarmele de deasupra perpendiculare pe cusca, ca sa permita rostogolirea oualor, prelungita in afata custii pentru a forma colectorul de oua. De asemenea, sub grilaj se pune o placa (osb, tabla), ce poate fi trasa asemenea unui sertar, pe care sa se stranga dejectiile. Puneti-o orizontal, nu inclinata precum fundul custii. Aceasta trebuie curatata la fiecare 2-3 zile. Inaltimea custii in punctul minim (in spate) sa fie minim 15 cm, dar puteti sa lasati 20-25. Deci inaltimea totala a unei baterii (inaltimea maxima a custii, cu suportul de dejectii la 5-10 cm dedesupt) ar fi 35-40cm. Deci un ansamblu de patru custi suprapuse ar avea maxim 2 metri inaltime, daca prima cusca este situata la 40 cm de sol (ca sa nu ne cocosam adunand ouale). Cat un dulap de bucatarie. Temperatura corpului unei prepelite este de 40-41 de grade. In anotimpul rece este indicat sa mariti numarul pasarilor din parea de jos (unde este mai frig). Vara trebuie sa rariti numarul la toate nivelele.
Prepelitele sunt in general pasari rezistente, nu se imbolnavesc usor daca sunt indeplinite cateva conditii. Temperatura si umezeala sunt doua lucruri importante. Trebuie asigurata o temperatura de 16-22 de grade constant. Inclusiv in sezonul rece si cald. (Deoarece multi nu pot asigura iarna temperatura minima, procedeaza in felul urmator: primavara cumpara pui de o zi pe care-i tin la caldura pana la 3-4 saptamani, apoi odata cu incalzirea vremii ii muta in baterii. Profita de perioada calda pentru oua, iar toamna cand vine frigul, ii sacrifica. Si au carne de calitate pentru mult timp in congelator – 100-200 de prepelite, numai bune pentru friptura). Nu trebuie sa va fie mila de ele deoarece viata lor este scurta oricum, dupa un an sunt deja batrane. Daca cresteti suficient de multe, de exemplu 5 ansambluri de cate 4 baterii (inseamna 1000 de pasari) intr-o camera mica de 12 metri patrati izolata bine (sau cu perte comun cu o camera incalzita), este posibil sa-si asigure singure caldura necesara si in timpul iernii, datorita caldurii emanate de corpurile lor. Umiditatea trebuie mentinuta in jurul valorii de 70%. Deci o ventilatie este necesara, mai ales vara cand temperaturile sunt foarte ridicate. Dar trebuie sa fiti atenti sa nu se creeze curenti de aer, deorece sunt forte sensibile la curent. Se poate monta un ventilator de de perete, care scoate afara aerul cald. Daca sunt supuse mult timp temperaturilor ridicate, scade randamentul. Prepelitele nu vor mai manca, deci vor scade in greutate, si de asemenea se vor oua rar. De asemenea exista riscul de inbolnavire datorita inmultirii germenilor si bacteriilor la cald. Lumina este factor necesar pentru optimizarea productiei. Prepelitele au nevoie de 16-18 ore de lumina pe zi, altfel va scadea mult procesul de ouare. De asemenea stresul are o influenta foarte mare. Asezati custile intr-un loc linistit, sa nu fie zgomote dese si puternice. De asemenea, nu faceti muzeu din camera lor, unde sa primiti vizite ce zeci de ori pe zi. Mai ales copii care exclama, tipa si se bucura, spre disperarea bietelor pasari. Este suficient sa mergeti o data dimineata, sa le puneti apa si mancare, si o data seara, cand faceti acelasi lucru si adunati ouale. Nu faceti miscari bruste si rapide spre ele, pentru ca se sperie foarte usor. Dupa fiecare serie ce prepelite (care dureaza cam un an), desfaceti custile si le spalati bine, apoi le dezinfectati cu solutie de la farmaciile veterianare (cu dezinfectant universal, Ecocid S de exemplu).
Nu aduceti prepelite din alte locuri despre care nu stiti nimic. Sau cel putin, nu le amestecati imediat cu restul de pasari. Puneti-le in carantina, in alta cusca, unde le observati 2-3 saptamani comportamentul. Chiar daca par sanatoase la prima vedere, pot purta boli si virusi care se manifesta mai tarziu.
Puneti la fiecare baterie un carnetel in care scrieti varsta prepelitelor, numarul de masculi si femele, numarul de oua produse in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: