Maternitatea


Perioada de demaraj este foarte importanta in cresterea prepelitelor.Daca la ecloziune prepelita are 7 gr. La circa 15 zile trebuie sa cantareasca 67 – 70 gr.

 

Maternitatea cu o suprafata de circa 1.5 m patrati este o constructie speciala – un gen de cusca , cu pereti din sticla ( de preferat) care este prevazuta cu o eleveza cu termostat care asigura incalzirea.

 

Pe o suprafata de 1.5 m patrati pot creste 250-300 pui de prepelite.

 

In cazul lipsei maternitatii , prin capacul cutiei, prepelitele se incalzesc cu un bec de 40W. Sub bec , este bine sa se introduca un obiect cilindric (din sticla, ceramica) pentru ca puii sa nu se “aglomereze” sub bec, sau se introduc becuri intr-un borcan .

 

           De retinut! Podeaua trebuie sa fie dreapta, nu cu ochiuri de sarma.


Temperatura trebuie sa fie de circa 40 grade C si umiditatea 80-90%. In primele 7 zile pe podeaua custii se aseaza deseuri din bumbac , rogojini, material absorbante. Utilizarea colilor de hartie poate duce la aparitia fenomenului “spagatului” prepelitei (deformarea picioarelor de la articulatia coxofemurala).

 

La circa 60 cm de eleveza se monteaza , circular, un despartitor pentru a forma un tarc (pentru ca puii sa nu se indeparteze de sursa de caldura). Pe parcursul cresterii pasarilor tarcul se mareste pana ajunge la marginea camerei (spatiului de crestere).

 

Temperatura este foarte importanta. In noile spatii puii au nevoie de o temperature de 40 grade C, care se reduce cu circa 3 grade C in fiecare saptamana pana cand se atinge temperature de 27-28 grade C (saptamana a 4a si 22-24 grade C saptamana a 6a).

 

In aceasta perioada trebuie asigurate adapatori speciale pentru pui, pentru a nu se ineca. In adapatorile normale se introduc pietricele , sparturi de caramizi, astfel puii nu mai intra cu tot capul in apa.

 

Pentru primele zile mancarea se poate pune pe podea (hartie).

 

Tineretul se creste pana la 7 zile vara si 10 zile iarna in maternitate perioada numita “demaraj” si de la 7–10 zile la 35 zile in spatii/ custi de crestere tineret, apoi se muta in spatii de crestere adulte.

 

Tineretul se creste in custi/baterii la o densitate de 120-140 pui pe metru patrat.

 

Vasele de adapare si hranire trebuie sa fie bine luminate. Dejectiile trebuie indepartate cel putin o data pe zi. Iluminatul pana la 42 de zile este de 24 ore pe zi iar dupa 42 de zile de 16-18 ore pe zi, umiditatea fiind de 70%.

 

In cazul selectiilor care este si cazul optim de crestere dimensiunea cresterii ar trebui sa fie pentru o femela si un mascul. In ordine urmeaza :

 

–          2 femele si 1 mascul

–          3 femele si 1 mascul

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: