Ferma de Prepelite – Reguli pentru Cresterea Prepelitelor


In principiu, sistemele de intretinere a prepelitelor se aseamana intru totul cu cele care se intalnesc si in cresterea intensiva a gainilor, pe asternut permanent sau in baterii.

cresterea prepelitelor japoneze

La fel ca la gaini, in cresterea prepelitelor – prin selectie si hibridare – s-au realizat pasari hibride de prepelite , specializate pentru productia de carne sau pentru productia oualor de consum ca aliment dar si ca medicament.

De asemenea, tot ca la gaini si la cresterea prepelitelor exista in fiecare ferma tehnologii diferite de crestere, reproducere si exploatare, pentru cele doua directii de productie si pentru fiecare sistem de intretinere.

Dar inainte de a incepe prezentarea tehnologiilor de crestere a prepelitelor si exploatare sa discutam cate ceva despre unele probleme orientative privind organizarea crescatoriei de prepelite.

Stabilirea directiei de productie in ferma de prepelite

cresterea prepelitelor japoneze

Se face in functie de cerintele familiei sau ale beneficiarilor pentru un produs sau altul si de posibilitatile materiale.

Astfel, mai simplu, se poate avea in vedere numai productia de oua de prepelita (la care se adauga desigur si carnea prepelitelor reformate dupa terminarea sezonului de ouat) in care caz se cumpara puici de 3-4 saptamani sau, daca se organizeaza si sector de cresterea puilor, puicute de o zi.

Daca se urmareste productia de carne a prepelitelor, se organizeaza sectorul de crestere, in 6-7 baterii sau compartimente, in care caz se cumpara pui de carne de ambele sexe, mereu in aceeasi zi, la interval de o saptamana, urmand sa se livreze in fiecare saptamana cate o serie de prepelite in varsta de 5-6 saptamani (35-42 zile).

cresterea prepelitelor japoneze

In sfarsit, daca se doreste sa se obtina si pui de prepelita de o zi, pentru carne sau pentru oua, se va lucra in flux continuu.

Vom organiza un sector de reproductie (femele si masculi parinti, cumparati de la ferme de selectie) ale caror oua vor fi incubate in doua incubatoare si un eclozionator.

Sistemele de intretinere pentru ferma de prepelite

Se practica numai sisteme intensive: baterii de ouat si baterii de crestere (pentru tineret de inlocuire la 1-4 saptamani, iar pentru pui de carne la 1-5 (6) saptamani; pentru investitii mai reduse se poate folosi si cresterea la sol, pe asternut, dar numai in sectorul de crestere.

Cresterea prepelitelor la sol este o solutie recomandata pentru o ferma amplasata in mediul rural.

Ce marime va avea ferma de prepelite ?

Marimea fermei este determinata de necesarul familiei si de existenta beneficiarilor.

Din acest punct de vedere o crescatorie de prepelite pot fi incadrata in categoriile :

FAMILIALE (2-3 incaperi, de 10-16 m², cu pana la 60-65 pasari ouatoare (200-250 oua pe saptamana) sau, daca li se repartizeaza masculii necesari si ouale se clocesc, pana la 150-160 pui de carne;

ARTIZANALE (4-5 incaperi, de 80-100 m²), cu pana la 600 pasari ouatoare si cu productii saptamanale de pana la 3000 oua sau 2000 prepelite de carne;

INDUSTRIALE (5-7 incaperi, cu suprafata totala de 700-900 m²) dotate cu incubatoare si abator, care asigura productii saptamanale de 30000 oua sau 20000 prepelite taiate.

cresterea prepelitelor japoneze

Adapostul pentru cresterea prepelitelor

Spatiile destinate adapostirii prepelitelor trebuie sa asigure suprafete de 1 m² (pe asternut sau in fiecare etaj de baterie), pentru cate 120-250 pui (in functie de varsta) sau pentru cate 80-100 prepelite ouatoare.

In ceea ce priveste conditiile (microclimatul) din adapost, prepelitele au nevoi mai mari de caldura, umiditate si lumina decat pasarile din alta ferma.

Hranirea prepelitelor

Pentru hranirea prepelitelor se face cu nutret combinat, mai bogat in proteine, atat pentru puii de carne cat si pentru pasarile ouatoare.

De asemenea, pentru marirea puterilor tamaduitoare ale oului de prepelita trebuie sa se asigure, in hrana sau apa unor loturi de pasari, dupa caz, anumite vitamine si microelemente minerale.

cresterea prepelitelor japoneze

Reproductia prepelitelor

Inmultirea prepelitelor se face in incubatoare, de suprafata sau de volum, special construite pentru aceasta specie sau cu sitele adaptate pentru marimea oualor.

Pentru prepelite de carne sunt necesare seturi de cate 3 incubatoare de suprafata sau 2 incubatoare si 1 eclozionator la incubatoare de volum, sau un incubator in incarcare pe serii, cu spatiu pentru ecloziune.

Volumul de munca in ferma de prepelite

Timpul de munca este neinsemnat in cresterea familiala (pentru o familie de 4 persoane sunt suficiente 25-30 prepelite, adapostite intr-o cusca de 60 x 30 cm; ele consuma zilnic 750 g nutret si produc 600 g dejectii, asigurand cate minimum 5 oua/zi de persoana.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: