Oua de prepelita

Specialiştii le recomandă persoanelor care suferă de alergii să evite ouăle de găină. Fierte sau crude, ouăle de prepeliţă pot fi folosite în tratamentul unui număr impresionant de afecţiuni.

Ouăle de prepeliţă le-ar putea înlocui cu succes pe cele de găină, deoarece au un conţinut mult mai complex de principii active.

Un ou de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de opt ori mai mult fier, de şase ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2 decât unul de găină.

Conţine, de asemenea, un întreg complex de vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc, potasiu şi sulf.

„Efectele miraculoase produse de oul de prepeliţă în organism se datorează proteinelor de calitate superioară din ou, glucidelor speciale, care nu sunt periculoase pentru persoanele cu diabet sau pentru cele care suferă de alte boli înregimul cărora ouăle sunt interzise. De asemenea, ouăle de prepeliţă conţin aminoacizi esenţiali şi factori antialergenici. La fel de valoroase sunt şi enzimele care curăţă depunerile de colesterol de pe pereţii vaselor sanguine” , precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Grăbesc recuperarea după o operaţie

O cură cu astfel de ouă îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Aceste tonice naturale ajută inima să funcţioneze normal, revigorează organismul după perioade intense de stres şi de epuizare.

În cazul bolnavilor care au suferit o intervenţie chirurgicală sau care au făcut chimioterapie, ouăle de prepeliţă grăbesc recuperarea. Beneficiile acestei terapii nu se opresc aici, deoarece cura cu ouă de prepeliţă reglează aciditatea gastrică şi digestia.

O astfel de terapie pre- şi postnatală vine în sprijinul viitoarelor mame, deoarece le ajută să nască mai uşor, iar după naştere acestea pot să alăpteze mai mult timp.

De asemenea, o cură cu ouă de prepeliţă are efecte foarte bune în cazul bolnavilor de dischinezie biliară, TBC şi celor cu afecţiuni ale rinichilor şi ficatului. Şi persoanele supraponderale, cele care au probleme cu imunitatea sau care au un nivel crescut al glicemiei îşi ameliorează starea de sănătate în urma consumului de ouă de prepeliţă.

Se consumă crude, dimineaţa

Există mai multe scheme de tratament, în funcţie de vârstă şi de afecţiune. Ouăle se consumă crude, dimineaţa, în locul cafelei, şi trebuie să fie proaspete. Se recomandă mai multe cure: cu 60, 90, 120 şi cu 240 de ouă.

Cura cu 60 de ouă se urmează 30 de zile şi este indicată adulţilor şi copiilor cu vârste între unu şi trei ani (câte două ouă zilnic).

Copiilor cu vârsta de 4-7 ani li se recomandă cura cu 60 de ouă ţinută timp de 20 de zile (câte trei ouă zilnic). Cura cu 90 de ouă se ţine 30 de zile de către copiii cu vârsta de 8-10 ani (câte 3 ouă zilnic), iar cura cu 120 de ouă este pentru 26 de zile (se recomandă adulţilor şi adolescenţilor cu vârste între 16 şi18 ani. În schimb, cura de 240 de ouă se administrează timp de 50 de zile doar adulţilor.

Persoanelor care nu pot consuma ouăle crude li se recomandă fierberea acestora.

Care este diferenţa de preţ

Un ou de prepeliţă este de circa cinci ori mai uşor decât unul de găină (62 de grame faţă de aproximativ 12 grame). Cum un ou de găină costă aproximativ 0,6 lei, iar unul de prepeliţă 0,3 lei, o omletă din cinci ouă de prepeliţă este de 2,5 ori mai scumpă decât una dintr-un ou de găină.

Incubarea oualor de prepelita

Temperatura aerului din incubator trebuie sa se situeze intre 38 si 38,5 grade Celsius. Daca totusi au loc modificari de temperatura din cauza problemelor cu termostatul, cu instalatia electrica sau cu incalzirea, acestea nu prezinta o problema, atat timp cat temperatura camerei se pastreaza intre 27 si 30 de grade Celsius. Daca temperatura din incubator depaseste permanent 40 de grade Celsius, albusul se coaguleaza, ceea ce duce la moartea embrionilor. In schimb, daca temperatura este constant intre 35 si 36 de grade Celsius, vor iesi cu 20% mai putini pui si este intarziat termenul de iesire din ou. Ouale de prepelita au un timp de incubare de 16-17 zile.

Un aspect extrem de important il reprezinta intoarcerea oualor, care trebuie sa se repete de doua ori pe zi. Ea este necesara pentru a asigura clocirea uniforma a oualor si pentru a preveni lipirea embrionului de pielita. Intoarcerea incepe de a doua zi, pentru a avea timp sa se formeze inima si sistemul circulator si se termina cu 2-3 zile inainte de sfarsitul perioadei de incubare.

Umiditatea aerului este un factor foarte important in procesul de incubatie. In primele 14 sau 15 zile, ea trebuie sa se afle intre 50 si 60%, iar din a 15-a zi sa ajunga la 90-100%, pentru a creste umiditatea din interiorul oului si pentru a usura iesirea puiului din coaja, deoarece daca umiditatea este prea mica, atunci puiul se poate lipi de pielita oului. Pentru a ridica umiditatea, se poate folosi o stropitoare si este recomandata stropirea oualor si a interiorului incubatorului in ultimele 2 zile, chiar daca au inceput deja sa iasa pui.

Reclame

4 comentarii

 1. Ionescu Daniel said,

  Iunie 11, 2012 la 16:32

  Recomand cu incredere..din 100 de oua mi-au iesit 78 de pui.
  Multumesc mult!

 2. marius said,

  Iunie 19, 2012 la 20:20

  buna o intrebare va adresez cumparati si oua de prepelita in cantitati mai mari?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: