Prepelite ouatoare

 

Prepelitele ating maturitatea la 5-6 saptamani. Asta inseamna ca atunci pot depune primul ou. In functie de hrana, temperatura si alte conditii, pot incepe ouatul mai tarziu, la 6-8 saptamani. Dupa aceea, incep da produca in mod constant, timp de 8-12 luni cate un ou la 16-24 de ore. O prepelita poate produce si doua oua in 24 de ore, intrucat ovulatia se produce cu circa. o ora inainte de producerea unui ou, iar formarea unui ou dureaza 20 – 24 ore. Deci, intervalul dintre doua oua poate sa fie la prepelita de 21 ore, pe cand la gaina nu poate fi mai mic de 24 ore. Atentie! Puteti sa aveti surpriza ca unele sa moara la ouare, din cauza ca nu pot scoata oul, ca este prea mare.
Dupa aproximativ 1 an, inceteaza procesul de ouare (nu complet, dar scade foarte mult), si asa zisele pasari reformate trebuie sacrificate, deoarece nu sunt profitabile (manaca la fel, dar nu mai cresc si nu fac oua).
Primele oua sunt de regula mai mici. Greutatea unui ou este de 8-12 grame. Deci 5-6 oua de prepelita inlocuiesc un ou de gaina. Dar spre deosebire de gaini unde oul cantareste 5-6% din greutatea gainii, la prepelita oul reprezinta un procent de 8-10% din greutatea pasarii. Prepelitele se oua de obicei seara.
In bateriile de oua pentru consum, puneti un mascul la 9-10 femele. Deci intr-o baterie de 50, avem 45 de prepelite si 5 prepelitoi.
Daca cresteti prepelite pentru uzul familiei, un numar de 50 de prepelite este suficient pentru productia de oua (veti avea in fiecare zi cam 40 de oua ceea ce echivaleaza cu 7-8 oua de gaina zilnic, adica circa 50 pe saptamana. Mult mai mult decat suficient, mai dati si prin vecini).
Ouale se pot tine la firgider, la fel ca si cele de gaina, pana la o luna.

Reclame

13 comentarii

 1. Catalin Olteanu said,

  Iulie 4, 2012 la 14:38

  M ar interesa daca pentru cresterea prepelitelor sunt fonduri europene , detin o casa la tara si am destul spatiu si m ar interesa daca din asta se poate face o afacere profitabila , multumesc anticipat pentru amabilitate si astept raspunsuri de la dumneavoastra

  • Iulie 4, 2012 la 14:43

   Da, se dau fonduri europene pentru cresterea prepelitelor dar noi nu le-am accesat. Pentru aceasta afacere nu este nevoie de o investitie mare, doar ca trebuie sa ai spatiu unde oferi conditiile pe care ti le cere primaria pentru a-ti acorda certificat cu care sa poti vinde oua si carne in market-uri.

 2. Catalin said,

  Iulie 7, 2012 la 22:57

  Vreau si eu sa stiu ce fel de hrana trebuie pentru puii de prepelite in primele saptamini si daca atunci cind sunt mici este nevoie de ceva tratament si daca vreti sa imi dati si mie ceva materiale sau adrese din care sa ma informez despre cresterea prepelitelor ca acum am 100 oua in clocitoare si vreau sa ma documentez, multumesc mult

  • Iulie 8, 2012 la 01:04

   Pana la 3 saptamani le dati „MANCARE PENTRU PUI DE PREPELITA DE LA 1-21 DE ZILE” si le puneti „POLIVIT” in apa

 3. Catalin said,

  Iulie 8, 2012 la 11:45

  Deci este mincare speciala pentru prepelite eu credeam ca maninca aceiasi mincare ca si puii de gaina, multumesc mult

 4. Catalin said,

  Iulie 8, 2012 la 17:05

  Inca o intrebare, sper sa nu deranjez ce fel de plasa de sirma ,ce diametru trebuie sa aiba ochiurile sa nu cada ouale?

 5. marian said,

  Noiembrie 9, 2012 la 20:21

  buna seara .as dori sa achizitionez 50 de prepelite de 3-4 saptamani si o cusca pentru ele. cat m-ar costa?multumesc.

 6. Cristian said,

  Ianuarie 14, 2013 la 14:07

  Buna ziua! M-ar interesa si pe mine achizitionarea a 2 baterii de cate 5 custi utilate(adapatoare si hranitoare) plus 250 prepelite(21-30 zile) ouatoare. Astept un raspuns. Multumesc anticipat.

 7. crysty said,

  Februarie 24, 2013 la 11:38

  Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti si mie daca sant puncte de desfacere sigure in tara pentru oua de prepelita si prepelite. Mai exact se poate porni o afacere sigura cu asa ceva? Sau se investeste degeaba in asa ceva? Multumesc.

 8. crysty said,

  Februarie 24, 2013 la 11:58

  Mai e cineva pe aici? Sa ma ajute cu un raspuns si pe mine?Chiar sunt interesat sa fac o mictoferma Multumesc frumos.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: